branding-copywriter-collective

Brand activation – Pak je kansen

Flash mobs, interactieve billboards, burendagen en ongekende experiences op je social network. Brand activation is hot. Nike, Coca-Cola of Mercedes. Geen groot merk kan meer zonder in de strijd om het hart van de consument, die een beloved brand met liefde tot zich neemt. Brand activation. We zouden het gewoon eens wat vaker moeten doen.
Brand activation wordt omschreven als het naadloos integreren van alle beschikbare communicatie middelen in een creatief platform om consumenten te activeren. Activeren betekent het stimuleren van:
 1. interest 
2. trial
 3. loyalty
Van adverteren naar activeren
Power to the people. Zo is de ommekeer in marketingcommunicatie van de laatste 30 jaar het beste te omschrijven, aldus Drs. Paul G. Alberts van BrandBase. Mensen hebben een grotere keuze dan ooit. Kunnen producten overal verkrijgen en kunnen producten en diensten minutieus vergelijken. Dit vereist een intelligentere manier van communiceren door bedrijven. Met simpelweg adverteren kan in veel gevallen een marktpositie nog verdedigd worden maar groei is er niet meer mee te behalen. En dat is wel het doel.
De succesvolle marketeer gaat minder adverteren en start met activeren. De middelen zijn er, de cases zijn er, de mogelijkheden zijn er, de kansen zijn er. En het goede nieuws is: meer dan 80% van de marketeers is star en niet tot veranderen bereid, dus er zijn volop kansen om de concurrent te verslaan.
Waarom brand activation?
Met sterke Brand activation win je mensen voor je merk, bind je mensen aan je merk en creëer je ambassadeurs voor je merk. Activeren legt de focus op de kern van marketing: het stimuleren van het koopproces. Er zijn verschillende ontwikkelingen waarom deze focus nu zo belangrijk is en waarom adverteerders kiezen voor Brand activation in plaats van traditionele campagnes. Het adresseert de belangrijkste issues in marketing:
Informatie selectie: mensen filteren de communicatie-uitingen waar ze mee geconfronteerd worden. De meeste uitingen worden simpelweg genegeerd.
Relevantie: informeren wordt communiceren op het moment dat de boodschap relevant is voor de ontvanger. Vanwege de volledig irrelevantie van veel uitingen zeggen Nederlanders dat ze zich meer ergeren aan reclame dan aan zinloos geweld.
Ervaringen: ervaringen zijn overtuigend. Ook ervaringen van anderen. Actieve referentie vanwege een positieve ervaring met een merk is het meest krachtige instrument om mensen te activeren.
Breng je merk tot leven
Brand activation gaat uit van de kern van marketing; je verkoop naar een hoger plan tillen. Maar hoe ‘activeer’ je succesvol je merk?
 Activeren kun je leren
• Plaats je product in een relevante context, kies een belevenis die past bij de kern van het merk. Zorg dat je uniek bent in die context.
• Bedenk een sterk creatief concept en laat alle communicatiemiddelen samen werken om de associatie te versterken.
• Een Brand activation platform heeft veelal als basis een online aanwezigheid. Via email en internet wordt interactie met de doelgroep gestimuleerd. Ook hier geldt: laat mensen je merk beleven.
• Ervaringen zijn overtuigend. Ook ervaringen van anderen. Actieve referentie vanwege een positieve ervaring met een merk is het meest krachtige instrument om mensen te activeren. Ruim voor deze ervaringen plaats in op je website.
Lever het bewijs
Een Brand activation programma levert het bewijs van de claim. Het maakt waar wat wordt beweerd. Denk aan Red Bull en Extreme Sports, Amstel en de BallenBar, Unox en de Nieuwjaarduik. Aandacht krijgen blijkt steeds moeilijker voor een merkboodschap. De nieuwe manier is het te bewijzen. Dat maakt de boodschap geloofwaardig én onderscheidend.
 
Brand activation = Interactie
Nieuwe media hebben voor een revolutie in communicatie gezorgd: de eenvoud van interactie. Internet is voor bijna iedereen toegankelijk. Stimuleer mensen tot interactie.
De consument komt uit vrije wil naar een site en wil dus zelf contact. En prachtige kans om een ervaring te bieden die het koopproces beïnvloedt.
Een merk, groot of klein kan niet zonder Brand activation
Om van bekendheid naar binding te gaan dien je een relatie aan te gaan en oprecht geïntereseerd in je klant te zijn. Daar ligt ook de kans voor het MKB want kleinere en middelgrote organisaties kunnen zich uitstekend persoonlijk profileren. Door het organiseren van een relevant evenement of de sponsoring van een kleinschalig event i.p.v. een commercial op primetime.
Zo is Marqt, de supermarkt die zich onderscheidt met duurzame producten, een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich zonder massamediaal budget een beloved brand mag noemen. Kleine en middelgrote organisaties moeten investeren in het menselijk contact met hun klanten. En daarvoor zijn evenementen en social media heel geschikt. Praat met ze, organiseer een exclusief event en activeer ze via social media, zonder het persoonlijk aspect te verliezen. Want dat blijft, buiten de kosten, het grote voordeel van Brand activation ten opzichte van massamediale communicatie.
 Ook scoren met Brand activation? Bel vandaag nog je klant of kies direct een freelancer via copywritercollective.com.
Bronnen:
factortachtig.nl
Brand activation.nl
eventdepartment.nl
Artikel Merk = naam + reputatie – Barbara van Baarsel
[bra_button text=”Gratis quote” url=”http://copywritercollective.nl/contact/freelancer-aanvragen/” target=”_self” size=”large” style=”” color=”pink”]